Haber

Japon Profesör Watanave: Uydu görüntüsü analizi ile bir sonraki depremi tahmin etmek mümkün

Japonya’nın Tokyo Üniversitesi Bilgi Birimi’nden Profesör Hidenori Watanave, Japonya’daki bazı büyük depremlerin Türkiye’de olduğu gibi yer kabuğu levhalarının birleştiği yerde meydana geldiğini ancak Türkiye’deki depremin meydana geldiği için çok daha yıkıcı olduğunu söyledi. Karada.

“UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ İNCELEDİKKEN FELAKETİN FARKINDAYIM”

Profesör Watanave, Japonya’da tsunamiye neden olan depremin karada büyük yıkıma neden olacağını tahmin ederek uydu görüntüleri toplamaya başladığını kaydetti. Watanave, uydu ve drone görüntülerini inceledikçe Türkiye’deki facianın boyutunun farkına vardığını söyledi.

“KENDİ ÖLÇÜSÜNDE EŞSİZ BİR AFET”

Tokyo Üniversitesi Bilişim Profesörü Watanave, “Türkiye depremi şimdiye kadar gördüklerimizin çok ötesinde. ‘Ölçeğinde benzeri görülmemiş bir felaket’ denilebilir. Böyle bir durumu hiç yaşamadık. Birçok bina birçok şehirde çöktü. Bu yüzyılın felaketi.” .

“UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN ANALİZİ İLE BİR SONRAKİ DEPREMİ TAHMİN ETMEK MÜMKÜNDÜR”

TRT Haber’e konuşan Watanave, birleşik uydu görüntülerini analiz ederek fay sınırının veya kırılmanın yönünü tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi. Uydu görüntülerini Japon coğrafi bilgi şirketinde afet önleme teknolojisi biriminden deprem bilimcisi Masasi Omata ile birleştirerek elde ettikleri görüntüleri analiz ettiklerini belirten Profesör Watanave; Fayın bölgede uzanarak yanal yönde doğrultu atımlı bir fay dizisi oluşturduğunu teyit ettik. Sentetik açıklıklı radar (SAR) verilerini kullanarak, zemin dalgalanmalarındaki değişiklikleri tespit etme ve gelecekte fayların hareket edebileceği alanları keşfetme olanağına sahibiz. SAR verilerini uydu manzaralarıyla birleştirerek, yerdeki ince değişiklikler tespit edilebilir. “Tremordan detaylı uydu görüntüleri ve SAR verileri elde edildi. Bu bilgi, gelecekte fay hareketi ve büyük depremlerin tahmininde faydalı olacaktır.”

“TOPLUM OLARAK DEPREM KARŞISINDA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Depreme karşı toplumsal önlem almanın önemine vurgu yapan Profesör Watanave, “Deprem kaçınılmaz. Binaların depreme karşı dayanıklılığını artırmak ve eylem planları yapmak gerekiyor. Japonya’da 1995’teki büyük depremden bu yana şok direnci artırıldı. Ayrıca insanların deprem anında nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmeleri gerektiğini anlatan Erdoğan, “Devletin aldığı tedbirler sadece devletle sınırlı kalmamalı, insanlar binalarını güzelleştirmeli” dedi.

Watanave, Japonya’da aldıkları bazı önlemleri şöyle özetledi;

– Okulda ve iş yerinde deprem durumunda tahliye tatbikatlarının yapılması.

– Elektrik veya gaz kesintilerinde kullanılmak üzere akü ve gaz sobalarının saklanması.

– Bir afet durumunda aile üyeleri ve komşularla işbirliği.

– Afet önleme yönergelerini içeren rehber kitapların tüm konutlara ve okullara dağıtılması.

kocasinanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu